Liderinizde öyle şeyler olsun ki bu yeteneklerini ve kendisini geliştirmeyi otomatik olarak yapsın desem.
Liderlerimizden çok şey bekliyoruz. Kurum kültürünü yaymaları, iş performansını artırmaları, idari mevzuları ve insanları yönetmelerini. Sanayii devriminden bu yana iş hayatındaki büyüme ve gelişmeler her sene bu yetkinlikleri bir bir fazlalaştırmamızı gerektirdi. Önceleri bir işyerinde liderden tek beklenen sonuç iken zamanla sürecin yönetimi, insanın yönetimi hatta geleceğin şekillendirilmesi gibi birçok olayın aslında performansı direkt etkilediğini fark ettik ve hepsi için liderlerimize görev ve sorumluluklar biçtik.
Şimdi tüm bunları unutun liderinizde öyle şeyler olsun ki bu yeteneklerini ve kendisini geliştirmeyi otomatik olarak yapsın desem. Liderlerinin sorumluluk almadığını, değişime dirençli olduğunu, kendini geliştirmediğini söyleyen o kadar çok kişi ile karşılaşıyorum ki. Ve tüm bu davranışların aslında motivasyon ve rolünün farkında olmamakla çok bağlantılı olduğunu görüyorum. Son dönemde hep şunu düşündüm bu kadar beklenti yerine daha sadeleştirilmiş beklentilerimiz olsa kişileri, süreçlerimizi ve kültürümüzü bu yetkinliklere göre şekillendirsek ve liderlerimiz diğer tüm yetkinlikleri bu yetkinlikleri sayesinde geliştirse…
Biz eğitmenlerin en çok düşündüğü şeylerin başında bilginin davranışa dönüşmesi sorunsalı vardır. Liderlik için bu durum çok daha önem kazanır. Davranışın oluşmasını sağlayan temel unsur ihtiyaçtır. Kişi ihtiyaç duyduğu bilgi, beceri ve donanımı edinmek için çabalar. Yani ana unsur bizi motive edecek itici gücü bulmakta. Hangi yetkinlikler biz de bu itici gücü çalıştırabilir?
1- Adapte Olabilmek
Antropolojide “Doğal Seleksiyon” diye bir terim vardır. Uyum sağlayamayan yok olur. En iyi uyum sağlayan genler, nesiller, uzuvlar geleceğe taşınır. O zaman liderlerimizden de beklediğimiz belki en önemli özellik adaptasyon olmalı. Yeniye, teknolojiye, insanlara adapte olabilmeli. Sorunlar ve değişimler içinde kaybolmamalı.
2- Çelişkileri Yönetmek
Biraz da engelleri yönetmek gibi düşünebiliriz. Çoğu kişi potansiyelini sadece engelleri takıldığı için kullanamıyor. Maaş az olduğu için bu kadar çalışabilirim diyen liderler gibi. Oysa potansiyelini kullanabildiği her alan lideri ileriye taşıyor. Bir diğer durum da farklılıklar… , iki departmanın, iki kişinin, iki yöneticinin çelişen davranışlarında ayakta kalabilmek yetisi de önemli.
3- İşbirliği Kurmak ve Yönetmek
Farklı ekipler, birimler ve insanların birarada ve ahenkli çalışması için uygun ortamı yaratmak ve bunu sürdürmek olarak düşünebiliriz.
4- Konfor Alanının Dışına Çıkmak
Gelişmek için, aksiyona geçmek için içsel bir motivasyona ihtiyaç var. Bunu ancak konfor alanının dışına çıkmayı becerebilenler gerçekleştirebilir.
Liderlerden beklentilerimiz artarak büyümeye elbette devam edecek. Liderlerimizin her şeyi birden geliştiremeyeceğini düşünerek öncelikli hedeflerimizi belirlemeli, kurumumuzun davranış kodlarını oluşturmalı ve bu davranışlara uygun hareket etmelerini sağlayacak alanlar yaratmalıyız. Unutmayalım ki uyum sağlayamayan bazen onlar değil onlara doğru hedefleri veremeyen bizler de olabiliriz.