İşitme Engelliler Okuduklarını Neden Anlamaz?

İşaret dili görsel ve teatral bir dildir.Kelimeler bizler için harf sembollerinin birleşmesi ve harflere baktığımızda çıkardığımız seslerden ibaretdir.Ancak işitme engelliler için yalnızca şekilden ibaretdir.

İşitme engelli olsun veya olmasın insan beyni kelimeleri öncelikle biçimsel olarak algılamaktadır.İşitme engelliler kelimeleri okurken veya dudak okurken iki yöntemi kullamaktadırlar;

Birinci yöntem kelimenin yada dudaktan çıkan kelimenin ilk ve son harfine hemen bakar ve yakalarlar geri kalan harfleri birleştirirler,ikinci yöntemleri ise ilk ve ortadaki harfi yakalayıp kelimeyi çözerler.

İşitme engelliler yazı dilini işaret dilinden çok daha sonra öğrenirler. Türkçenin gramerinde ek vardır ama işaret dilinde yoktur. Okurlar ama anlamazlar bu nedenle,cümlelerinin tümü devriktir.Buradan hareketle işitme engelli bireylerle iletişime geçmek için kullanılacak en sağlıksız ve zor yöntem yazışarak anlaşma yöntemidir.

İşaret dili resmi dil olarak kabul edilmiştir ve farkındalığı artırmak, onları anlamak için bu görseli çok zevkli dili hepimiz öğrenelim.Farkımız olsun faydamız olsun